Kjøring på vinterføre

Page author

av Hertz - 08 November 2019

Vinteren byr på utrolig mange fine kjøreopplevelser, men man bør ta noen forhåndsregler.

 

Når gradestokken ligger rundt null er det høysesong for ulykker fordi vann tiner og fryser om hverandre. I tillegg kan det ta litt tid før bilførere venner seg til det glatte vinterføret. Som leietaker hos oss skal du være trygg på at du sitter bak rattet i en ny, moderne og godt vedlikeholdt bil med vinterdekk. Hver vinter bytter vi faktisk til vinterdekk på nesten 10 000 biler.

Det er viktig å tenke på at som leietaker er det kanskje en stund siden sist du kjørte bil, og at du sitter i en ny bil som kanskje ikke oppfører seg slik du er vant med. Kjør rolig slik at du gradvis bli kjent med bilen. Hold heller lavere fart og slipp eventuelle biler bak forbi slik at du unngår fartspress.

På vinteren kan trafikken bli mer uberegnelig fordi når noe skjer, så skjer det svært raskt. Ettersom bremselengden øker på vinterføre er det derfor helt nødvendig å holde god avstand til bilen foran, ofte lenger avstand enn du tror. Husk også at selv om du kjører en trygg og sikker bil så kan andre bilførere ha slurvet med vedlikehold. På vinteren kan både dekk, olje og batteri skape problemer i trafikken.

Man skal heller ikke glemme hvor viktig det er å pakke bilen ordentlig. Dersom du skal på hyttetur kan bilen ofte være ganske full av både matvarer, skiutstyr og annen bagasje. Husk at ved en bråstopp vil selv små gjenstander mangedoble sin vekt. Pakk tyngre gjenstander først, og unngå løse gjenstander så langt det lar seg gjøre. I følge NAF vil en termos øke sin vekt fra 1,5 kilo til 45 kilo ved en kollisjon i 50 km/t.

Dersom du planlegger en lengre tur så har vi noen bonustips til deg.


  • Pass på at varseltrekant, refleksvest og isskrape/snøkost er lett tilgjengelig. Det kan være både irriterende og farlig dersom disse ligger begravd i bagasje når du først trenger dem.
  • Fyll opp tanken. Du vet aldri hva som kan skje, og med en full tank fjerner du et stressmoment.
  • Vær oppmerksom på hvor du parkerer. En natt med brøyting kan fort sperre bilen helt inne i tung våt snø.
  • Ta med solbriller. Selv om det er grått når du drar, så kan det skifte fort.
  • Ta flere pauser. Selv om du kanskje ikke merker det, så er det ekstra krevende å kjøre på vinterføre fordi det krever fullt fokus. Et stopp innom en bensinstasjon med litt påfyll av mat og drikke i tillegg til frisk luft skal ikke undervurderes.

Har du spørsmål rundt leiebil og vinter? Ta kontakt med oss på 22 10 00 00