(Norsk) Endre

ELBILER

Hvordan fungerer elbiler?

Hvordan

Hvordan fungerer en elbil?

Ettersom flere og flere beveger seg mot en bærekraftig måte å bevege seg rundt i verden, vil bilindustrien uungåelig produsere flere elektriske biler. Med mindre påvirkning på miljøet enn bensin- og dieselbiler, har de blitt et naturlig valg for de som ser etter å redusere sitt karbonavtrykk når de reiser. Norge har blitt et ledende land i elbil revolusjonen, og vi i Hertz ønsker selvfølgelig å reflektere dette i vår retning mot en mer bærekraftig drift.

Men hvordan fungerer egentlig elbiler? Og hvordan forsikrer de mindre utslipp og flere fordeler for miljøet?

Vi tar deg gjennom forskjellige typer elbiler som er tilgjengelig, hvilke deler som gjør opp disse bilene og hvordan en elbil kjøres.

 

Image courtesy of Tesla, Inc.

ELBILTYPER

Hva er forskjellen på Elbil, Hybrid og Ladbar Hybrid?

Elbil

Elbiler er biler som er drives på kun strøm. Elektriske motorer erstatter den tradisjonelle forbrenningsmotoren funnet i bensin- og dieselbiler og drives av et batteri fremfor en bensintank. 

Alle elektriske biler er som regel veldig stillegående da det er færre bevegende deler og betraktelig redusert motorstøy. I Norge har vi infrastrukturen for et godt etablert ladenettverk og flere løsninger for lading i hjemmet, som gjør at elbiler har blitt ekstremt populære uten frykt for rekkevidde. 

Hybrid

Hybridbiler er biler som benytter en tradisjonell forbrenningsmotor, i tillegg til en elmotor som bistår og tar over kjøringen når det passer seg. Dette tillater deg å kjøre lengre distanser og lade elmotoren ved kjøring i form av regenerativ bremsing, samtidig som du kjører på forbrenningsmotoren.

Hybridbiler tilbyr bedre rekkevidde og mindre utslipp av CO2 enn tradisjonelle bensin- og dieselbiler, men oppnår ikke nullutslipp slik som en helelektrisk elbil. 

Ladbar hybrid

Ladbare hybrider er 
forbrenningsmotoren når bilen er tom for strøm. Ladbare hybrider kan lades opp på samme måte som en elbil, og vil tilby mer rekkeviddesikkerhet samtidig som den miljøvennlige løsningen til en elbil. 

Ladbare hybrider tilbyr flere av miljøfordelene av en elbil, med mer rekkevidde og sikkerhet dersom du ikke skulle finne en lader. 

ELBILENS ANATOMI

Hvilke deler har en elbil?

Elektrisk Motor

Bruker energi fra batteriet og motoren og leverer det til hjulene for å rotere dem. Noen motorer har regenerative funksjoner som vil lade batteriet.

Batteripakke

Batteripakken lagrer strøm og benyttes av motoren for å utøve kraft til hjulene.

Ladeport

Brukes for å koble bilen til en ekstern kraftkilde når du skal lade batteriet.

Image courtesy of Tesla, Inc.

ANDRE DELER

Girkasse

Bruker krefter generert av elmotoren og overfører det til hjulene, resulterende i drivkraft og akselerasjon.

Startbatteri

I en hybridbil vil startbatteriet bli brukt til å starte og drive motoren og bilens utstyr og underholdningsystemer. I en elbil vil dette batteriet kun bli brukt til å drifte utstyr og underholdningssystemer.

Omformer

Konverterer høyspennings DC strøm fra batteriet til lavspennings DC strøm for å lade startbatteriet, som tillater for bruk av utstyr og underholdningssystemer.

Inverter

Inverterer DC strøm til AC strøm for å drive den elektriske motoren, og motsatt for regenartiv bremsing

Generator

Genererer elektrisitet fra bremsesystemet og overfører det til batteriet, som hjelper å drive bilen.

Strømkontroller

Kontrollerer flyten og strømoverføring mellom batteriet og motoren. Dette hjelper med å kontrollene hastigheten til motoren og dreiemomentet som produseres.

Innebygd lader

Konverterer AC strøm fra en ekstern ladestasjon for å lade bilens batteri. Det måler også batterispenning, nåværende temperatur og status på lading.

MIØJØPÅVIRKNING

Hvilke fordeler har elbiler for miljøet?

Det er flere grunner til hvorfor en elbil er et grønnere valg sammenlignet med bensin og diesel-biler. Til å starte med så har elbil batterier en levetid på 10-20 år, i motsetning til de mer kortlevde batteriene i tradisjonelle biler - som leder til mindre avfall. Elbiler hjelper også å redusere utslipp.

BATTERIETS LEVETID

Når bensin- og dieselbiler forbrenner brensel for å produsere kraft, vil avgassene fra denne prossesen slippes ut gjennom eksosanlegget. Disse gassene er skadelige for miljøet da de innholder en mengde forrurensende gasser slik som CO2.

Elektriske kjøretøy bruker strøm fremfor fossilt brensel, noe som resulterer i null utslipp fra selve bilen. Hybrider og ladbare hybrider benytter fortsatt brensel ved siden av strømmen, og selv om de har betraktelig lavere utslipp enn rene fossilbiler vil de fortsatt produsere skadelige avgasser gjennom eksosanlegget.

For å putte det i perspektiv - å erstatte en bensin- eller dieselbil på veien med en elbil vil redusere utslippet i miljøet med gjennomsnittlig 1.5 millioner gram. 

Lær mer om hvordan elbiler fungerer, hvilke fordeler de har og hvordan de former fremtiden av bilutleie på vår elbil hub.