(Norsk) Endre

ELBILER

Hvordan lade en elbil

ALT OM LADING

Lading av elbiler

Når du leier elbil er det ikke sikkert at bilen er fulladet når du får den. Hvis bilens strømnivå er lavere ved levering enn den var ved henting, kan vi lade den for deg. Vennligst ta høyde for at dette kan medbringe en servicekostnad i tillegg til ladekostnaden. 

Vi anbefaler å bruke lade-appen Elton for å planlegge turen og finne ladere. Følg instruksjonene på MyPage for å aktivere Elton lading gjennom din leiekontrakt.

Last ned Elton appen

HVORDAN

Hvordan fungerer lading?

Lading foregår ved å koble elbilen til en ladestasjon. Når bilen er koblet til laderen, vil bilen bruke ladeporten til å konvertere den eksterne energien til batteriet.

Hertz har et samarbeid med lade-appen Elton. I Elton-appen kan du planlegge reisen, finne ladere og betale for lading på de fleste ladestasjonene i Norge. Last ned appen og registrer deg før du skal hente leiebilen, så sparer du tid når du skal lade elbilen for første gang.

Hva er hurtigladning og hvordan får du tilgang til det?

Elbiler kan lade ved tre forskjellige effektnivåer:
Sjekk ut Elton fra VG Lab for en enkel oversikt over ladere i Norge.

Normallading (1-49kW)

Dette er ladere man gjerne har i hjemmet, eller lading ved å koble bilen direkte i veggen. Hver time med lading kan gi deg estimert 10-25 kilometer. Slik lading anbefales brukt når du har ankommet din destinasjon, eller skal lade over natten.

Hurtiglading (50-149kW)

Noen hjemmeladere og mange offentlige ladestasjoner tilbyr raskere lading hvor hver time vil gi deg estimert 50-100 kilometer. Slik lading anbefales dersom du skal stoppe i et par timer, eventuelt for en matbit eller for et møte. 

Lynlading (150kW+)

Hurtigladere kan finnes ved offentlige ladestasjoner og er den raskeste måten å lade bilen på. På en 150kW lader, vil hver time gi deg estimert 300-400 kilometer (avhengig av bil og modell). Slik lading anbefales for lange reiser hvor du vil stoppe fort for å lade på vei til din destinasjon. 

Regenerativ Bremsing

Elbil batterier får også energi gjennom en prosess kalt regenarativ bremsing. Denne bremseffekten bruker bilens dreiemoment til å slakke hastigheten og høste energien som normalt ville gått tapt i en tradisjonell fossilbil gjennom å invertere energien produsert av bremsene. 

Selv om bilens bremseeffekt forbedrer rekkevidden, er det ikke den primære kilden for strøm for elbiler. For best effekt, vil man trenge å lade ved en ladestasjon. 

Hvordan lader jeg en elbil?

Å lade en elbil er akkurat som å fylle bensin, men fremfor en bensinslange, kobler du bilen til en ladestasjon. Følg disse stegene for å lade elbilen:

  • Åpne ladeporten via berøringskjermen eller ved å trykke på lokket (kan variere fra modell og merke).
  • Koble ladekabelen til bilens ladeport. Når bilen lader, vil ladeporten lyse grønt (kan variere fra modell og merke).
  • Displayet i bilen vil informere deg om ladeprosenten og estimert ladetid som gjenstår. Vi anbefaler at du lader til min. 80%. De fleste hurtigladere lader bilen opp til 80% ved maks effekt. De gjenstående 20% går ofte på lavere effekt og vil ta lenger tid å lade.
  • Når bilen er ferdigladet, utløs laderen fra bilen og returner ladekabelen til ladestasjonen (merk at bilen må være ulåst for at du kan fjerne ladekabelen).

Fremtiden av bilutleie

Lei elektrisk

HVOR

Hvor kan jeg lade bilen?

I tilegg til å kunne lade bilen hjemme kan du også lade på offentlige og private ladestasjoner. Slike ladere er oftest å finne på bensinstasjoner langs veien, eller ved andre offentlige steder som kjøpesentere, spisesteder, parkeringsplasser, butikker osv.

Hvor du lader bilen vil påvirke hvor rask ladingen vil være og hvor mye effekt bilen får ut av ladingen. Med Elton-appen kan du planlegge reisen, finne nærmeste ladestasjon og betale for ladingen.

TID

Hvor lang tid tar det?

Å lade en elbil kan ta alt fra 20 minutter ved lyn-/hurtiglading og opptil et døgn om du lader bilen hjemme med normallader. Hvilken bil du kjører, hvor stor batterikapasiteten er, hvor høy spenning bilen kan ta imot ved lading og hvor mye batteri du ønsker å få ut av en ladning kan også påvirke hvor lang tid det vil ta å lade bilen. Et tips er å lade bilen når batteriet fortsatt er varmt, da det har best forutsetninger for å ta imot og lagre strøm.

  • Lynladere: Ideell for lengre reiser hvor du ikke ønsker lange stopp.
  • Hurtigladere: Oppnå en delvis eller komplett ladning på få timer avhengig av effekt.
  • Normalladere: For hjemmebruk og lading gjennom natten, ikke anbefalt for lengre turer.

KOSTNAD

Hva koster det å lade en elbil?

Akkurat som bensinprisene, vil ladekostnader variere etter strømpriser og ladestasjoner.

En kjapp måte å kalkulere kostnaden for en full lading vil være å multiplisere strømkostnaden med batterikapasiteten (kWh) på ditt kjøretøy. Prisene vil også variere om du benytter deg av en offentlig ladestasjon eller om du velger å lade kjøretøyet hjemme. Gjennom Elton-appen får du bedre priser hos mange av de forskjellige ladestasjonene. 

REKKEVIDDE

Hvor langt kan man kjøre på én ladning?

Hvor langt du kan kjøre på en ladning avhenger av hvilken bil du kjører og hvor mye energi som kan lagres i batteripakken. Andre faktorer påvirker også rekkevidden, slik som kjørestil, vær, temperatur, veiunderlag, luftmotstand og om man benytter seg av kupevarmer eller klimaanlegg. Eksempelvis kan du leie en Volkswagen ID.4 og kjøre opptil 51 mil, eller den mindre Volkswagen ID.3  opptil 41 mil på en ladning. Les mer om hvordan du kan påvirke rekkevidden og få mest ut av batteriet når du leier elbil.