Nå kommer steinspruten!

Page author

av Hertz - 22 March 2019

Aldri før har det blitt strødd så mye grus som i vinter, og det betyr dessverre at våren mest sannsynlig vil slå alle rekorder i antall steinsprutskader. I fjor kostet steinsprutskader 1,6 milliarder kroner for norske forsikringsselskap.

Steinsprut kommer av grus som setter seg fast i dekkmønsteret for å så slynges ut når bilen øker i fart, og da er det ikke spesielt morsom å være bilen bak. Det kan nemlig smelle ganske godt både i karosseriet og i frontruta. Noen ganger kan man være heldig å komme seg unna med en liten prikk i lakken, men frontruten kan være verre. Faktisk kan en steinsprutskade i frontruten gjøre en bil ulovlig å benytte. Moderne biler har nemlig frontruter som er spesialdesignet for å absorbere støt, og en kraftig steinsprutskade kan lage bittesmå rifter i ruten. Ved temperatursvingninger beveger glasset seg akkurat nok til at disse riftene plutselig ekspanderer og lager store sprekker. Det er derfor ikke uvanlig at konsekvensen av en steinsprut først viser seg morgenen etter skaden oppstod. Effekten er ikke ulik hvordan is kan knekke og lage lange streker bortover et frossent vann.

Men kan man gjøre noe for å unngå steinsprut?

Første bud er å holde god nok avstand fra bilen foran, og dersom veien har flere felter så kan det være lurt å benytte seg av disse slik at man unngår biler foran seg. Enkelte biler er faktisk mer utsatt enn andre. SUV’er trekkes frem på grunn av vinkelen frontruta sitter i, og at høyden gjør den mer utsatt. I tillegg nevnes elbiler. Elbiler er avhengig av lav vekt på grunn av rekkevidde, og rutene er derfor ofte tynnere.

steinsprut

Dersom man først har fått en steinsprutskade er det lurt å dekke skaden med tape for å hindre at det legger seg skitt i krateret, og deretter få reparert skaden så fort som mulig. Så fremt ruten ikke har sprukket eller at skaden rammer synsfeltet til fører så kan steinsprutskader nemlig limes slik at de ikke sprekker opp. Dette er ikke særlig kostbart og er den vanligste reparasjonen. Dersom ruten sprekker derimot, må hele frontruten byttes. Det kan koste noen tusenlapper.